Isfiske och pimpling

Isfiske omfattar alla typer av fiske som sker ute på isen när temperaturen sjunkit så lågt att vattnet frusit tillräckligt tjockt för att man ska kunna gå på den. Det finns flera olika metoder för att fiska på isen, till exempel med klubba, angeldon, sax, fisknät och långrev, men det vanligaste är att man använder ett pimpelspö.

När man pimplar börjar man med att borra ett hål i isen. Genom hålet för man sedan ner reven, som är fäst vid pimpelspöt. Pimpelspöt skiljer sig från ett vanligt metspö genom att det är betydligt kortare, och således kan hållas med bara en hand. Genom att knycka med handen kan man få blänket på reven att röra på sig, vilket lockar till sig fisken. Eftersom vattnet vid ytan är kallare än det längre ned, måste man ha en lång rev för att kunna meta djupt. De vanligaste fiskarna man fångar med denna metod är abborre, men röding är även vanligt längre norrut i landet.

Något som är essentiellt för att isfiske ska vara en trevlig aktivitet, snarare än en plåga, är att man är klädd varmt. Ull är det ultimata materialet för en vinteraktivitet som involverar vatten, eftersom det värmer även om det är blött. Om du har får och skulle vilja skapa din egen ull, kan du köpa en klippmaskin på Lantbutiken.se – kardor och annat som behövs får du dock leta efter någon annanstans.

blog-expert