Färska örter till fisken

Efter en fisketur är det dags att ta hand om fångsten och gärna tillaga den nyfångade fisken när den fortfarande är riktigt färsk. Det finns inget godare än att äta en nyfångad fisk som tillagats på grillen eller i bakats i ugnen. Vanligtvis tillagas fisk med exempelvis salt, peppar, vitlök och citron men varför inte prova färska örter som exempelvis basilika, persilja, dill och timjan som ger fantastisk god smak.

Grillad hel fisk

Prova gärna Medelhavsinspirerad grillad hel fisk med färska örter och olivolja. Servera gärna med god klyftpotatis som du skedar kallpressad olivolja och citron över. Du kan tillaga denna rätt med bland annat röding, regnbågslax eller öring. Förbered fisken som vanligt genom att rensa, fjälla och skölj ur den. Se till att torka fisken med hushållspapper och skär sedan fyra till fem skåror i skinnet. Gnid in med olivolja, citron och placera sedan grovhackad färsk timjan och rosmarin i fisken. Lägg fisken i ett fiskhalster (om du har det) och grilla den cirka fem till femton minuter (per sida) på hög värme. Fortsätt att pensla med olivolja som blandats med citronsaft ett par gånger. Se till att fisken är ordentligt genomstekt och att köttet är fast vid ryggbenet. Lägg upp den färdiga fisken på ett fat och garnera gärna med färska örter.

Odla egna örter

Att använda färska örter till fisken är väldigt gott oavsett om den hamnar på grillen, i grytan eller i ugnen. Dessutom kan du använda färska örter till såsen, salladen eller bara som garnering. Det är förvånansvärt enkelt att odla örter inomhus, på balkongen eller i trädgården. När du handlar hos Wexthuset får du inte bara frön av hög kvalitet och till bra pris men du får även tillgång till nyttig information och odlingstips. Hos Wexthuset kan du välja bland flera olika typer av kryddväxter och örter som exempelvis basilika ‘Italiano Classico’ ekologisk, rosmarin eller dragon samt flera olika sorters timjan, dill och persilja. Med sitt breda sortiment erbjuder Wexthuset även många olika sorters chili, tomater, paprika och mycket mer. Passa på att bli medlem i Wexthuset Garden Club där du bland annat kommer att få bonus på alla dina köp.

Ugnsbakad hel fisk

Det är inte alltid som det går att grilla och då är ugnsbakad hel fisk ett bra alternativ. Det passar fint att ugnsbaka exempelvis öring, regnbågslax eller harr. Servera gärna med pressad eller kokt potatis och bjud på en god vitvinssås. Starta ugnen och sätt den på 200 grader. Förbered fisken genom att fjälla, rensa och skölja ur den. Placera fisken på en ugnsplåt helst med folie (gör rengöringen enklare). Gnid fiskens insida med peppar och salt för att sedan fylla den med färska hackade örter (dill, dragon samt rosmarin). Baka fisken i mitten av ugnen ungefär 20 till 25 minuter. Du kan gärna mäta fiskens innertemperatur och ta ut den vid 55 grader Celsius. Det innebär att den kommer att eftersteka till ungefär 60 grader Celsius. Ta ut fisken ur ugnen och låt den vila ett par minuter före servering. Placera den färdiga fisken på ett fat och garnera med hackad dill och citronklyftor. Avnjut gärna din ugnsbakade fisk med ett gott vitt vin.

blog-expert