Gamla fiskelägen i Sverige

Det är ganska ont om dem nu men förr i tiden var fiskenäringen stor i Sverige. På vissa platser kan man fortfarande se de gamla fiskelägen med de röda stugorna med nät upphängda på väggarna och de charmiga skutorna och fiskebåtarna i trä som man ibland kan skymta på målningar från nationalromantikens era.

Rörö

Rörö i Bohuslän är det enda fiskeläget i Sverige som fortfarande lever på sitt fiske. 3 av 4 fiskebåtar används som på den gamla goda tiden och landets två största företag som arbetar med fiske återfinns på ön. Det bor ca 270 invånare på Rörö och ett 40-tal är yrkesfiskare.

Baskemölla

I Simrishamn i Skåne ligger Baskemölla som hade en blomstrande fiskenäring fram till 60-talet, men som nu fungerar som turistort. Vill man se ett riktigt charmigt fiskeläge i underbar miljö med bevarade byggnader och en stor ekoby, kan man definitivt bege sig hit en vacker sommardag.

Nogersund

Nogersund är en liten fiskehamn i Blekinge med fiskebåtar, nya hamnar och en färja till ön Hanö. Hamnarna har också moderniserats till dagens behov men mycket är bevarat.

Det lilla fiskeriföretaget Nogersunds Fisk som både sysslar med försäljning och service av båtarna bedriver här sin verksamhet.

Är man turist i området, finns dessutom massvis av bra platser att utöva fritids- eller sportfiske på för egen del.

blog-expert