Spinnfiske eller kast med drag

Spinnfiske är enklare än vad det låter och förmodligen något som alla har prövat ute i skärgården någon gång. Det kan göras både från land och från båt och innebär att man har ett kastspö med vev och en lina med en tafs längst ut. Tafsen är hoplänkad med ett drag som man kastar ut och vevar in igen och med olika tekniker försöker man efterlikna en riktig fisks rörelser.

Fiskar att kasta efter

De vanligaste fiskarna man får när man kastar är gädda och större abborrar men ibland har man även tur att få upp en gös, en öring eller torsk. Vill man läsa om några av de vanligaste fiskarna kan man göra det på Djurskyddsföreningens hemsida.

Det enklaste sättet att få upp fisken är att förflytta sig till havs utmed kusten. Det gör man med en båt, även om många ställer sig på klipporna och kastar. Både gäddor och abborrar flyttar på sig och gömmer sig gärna i vasskanterna, bakom stenar och dylikt. Värmen på vattnet spelar också roll. Gäddor gillar kalla vatten medan abborrar söker sig till varmare ställen.

De olika dragen

Man talar om spinnare, wobbler och jigg när man kastar. Deras innebörd skall redas ut här nedan.

  • Wobblern har flera krokar och draget ser i övrigt ut som en liten fisk. Skillnaden mellan övriga drag är att den inte snurrar utan går enbart i höjdled eller sidled.
  • Spinnaren är en färgglad liten rackare utrustad med en krok och en sked som ska skicka reflexer till fisken samtidigt som den snurrar.
  • Jiggen består av små hår eller har en liten kropp av plast samt en eller flera krokar. Jiggar lämpar sig bra för torsk. Ofta lyfter man spöt ibland samtidigt som man vevar med en jigg.
blog-expert