Flugfisket är en av de äldsta fiskemetoderna som förekom redan för drygt 2000 år sedan.
Det innebär att man med ett relativt mjukt spö och en insekt längst ut på linan ska få fisken att hugga efter betet vid vattenytan.
Vilka fiskar kan fiskas med fluga?
Man brukar säga att lax och öring är de vanligaste arterna men andra fiskar går också bra. Både gäddor och abborrar kan nappa även på fluga. Dock är det vanligt att man fiskar på detta sätt i älvar och rinnande vatten där fiskarna leker och rör på sig men även flugfiske till havs förekommer.
Hur kastar man med ett flugspö?
Tekniken som krävs när man ger sig i kast med flugfiske , kan vara lite mer komplicerad än t.ex. vanligt gäddfiske med kastspö eller metfiske. Det som är viktigt att tänka på är linan och hur klumpen är utplacerad, d v s den tyngre delen av linan fungerar som extravikt i kastet.
När man fiskar med drag, bidrar draget själv med vikten så det kommer längre ut men en liten fluga eller insektsliknande bete som man använder i flugfiske är så lätt att vinden ofta tar tag i linan och skapar knutar eller gör så att den hakar fast i något.
Kastet bör göras lugnt och stadigt. Bakkastet får varken ta i marken eller göras för högt upp. Då är risken för fnurror större eller att draget fastnar. Istället är det bra om man stannar upp vid “kl.14” när man kastar bakåt. Spöt bör också hållas närmare kastaren när man kastar framåt, än när man kastar bakåt. Tänk på banan som en oval cirkel och håll flugan i luften så kort tid som möjligt för annars kan fisken bli skrämd. Flugan skall röra sig på ett verklighetstroget sätt.
Flugorna
Det finns bl.a. torrflugor och våtflugor inom flugfisket. Den ena ska landa precis ovanför vattenytan eller på den och de andra kan med fördel sänkas ned i vattnet en aning. Då har de oftast ett litet huvud av guld eller metall för att sjunka lättare. Allt beror på vilken fisk man vill fånga och hur deras matvanor ser ut.
Flugorna ska efterlikna riktiga insekter och man kan antingen köpa dem färdiga eller skaffa material och tillverka dem själv.
Linor och spön
Flugfiskespön och linorna kommer i märkta klasser som ska anpassas efter varandra. Det är därför lätt att hitta rätt spö till rätt lina.